Lagarde: BCE va menține nivelul dobânzii de referință ”câteva trimestre”, în efortul de stabilizare a inflației în zona euro

Lagarde: BCE va menține nivelul dobânzii de referință ”câteva trimestre”, în efortul de stabilizare a inflației în zona euro
Publicat: 10/11/2023, 16:20
Actualizat: 10/11/2023, 16:21

Banca Centrală Europeană intenționează să mențină actualul nivel al dobânzii de referință ”în următoarele câteva trimestre”, în eforturile de stabilizare a inflației, a afirmat, vineri, președintele instituției, Christine Lagarde.

În cursul unei conferințe organizate de cotidianul Financial Times, Christine Lagarde a reiterat că inflația în zona euro trebuie să ajungă la ținta de 2%, astfel că actualul nivel al componentelor dobânzii de referință trebuie menținut ”suficient de mult timp”.

”Acest lucru înseamnă că nu vom observa nicio modificare în următoarele câteva trimestre. Suficient de mult timp trebuie să fie suficient de mult timp”, a argumentat Christine Lagarde.

În octombrie, Banca Centrală Europeană a întrerupt seria majorărilor dobânzii de referință aplicate de mai mult de un an în efortul de reducere și stabilizare a inflației. Principalele componente ale dobânzii de referință – instrumentul depozitelor, instrumentul marginal de creditare și principalele operaţiuni de refinanţare rămân la nivelurile de 4,00%, 4,50% şi 4,75%. ”Viitoarele decizii ale Consiliului Guvernatorilor vor asigura că ratele dobânzii de politică monetară vor fi la niveluri suficient de restrictive cât timp va fi necesar”, a transmis Banca Centrală Europeană.

Perspectivele economice ale zonei euro au tendințe negative, fiind sub proiecțiile anterioare, a afirmat joi Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene (BCE), estimând însă că inflația va continua să se stabilizeze și va atinge ținta de 2% în anul 2025. ”Ne așteptăm să stagneze creșterea economică în a doua jumătate a anului (…). Cele mai recente proiecții au indicat anumite riscuri de scădere a creșterii economice. Acum, unele dintre aceste riscuri au început să se materializeze, iar acest lucru va avea impact asupra inflației”, a declarat Luis de Guindos.

”Proiecțiile noastre din septembrie anticipau că inflația din zona euro va atinge ținta noastră în 2025, cu unele fluctuații cauzate de efectele de bază. Cu toate acestea, credem că dacă sunt menținute componentele dobânzii de referință la actualele niveluri, inflația va continua să scadă și se va îndrepta spre ținta noastră”, a subliniat Luis de Guindos.

Banca Centrală Europeană (BCE) are obiectivul atingerii, pe termen mediu, a unei inflații de 2,0%, astfel că a majorat semnificativ dobânda de referință în ultimul an și jumătate, oprind de curând seria majorărilor. Conform datelor estimative raportate de Oficiul pentru statistică din Uniunea Europeană (Eurostat), inflația zonei euro a fost de 2,9% în octombrie 2023, în scădere de la 4,3% în septembrie.

Economia zonei euro a încetinit în trimestrul al treilea din 2023, înregistrând o scădere de 0,1%, în timp ce Uniunea Europeană a avut o evoluție a PIB-ului de 0,1%. În trimestrul al doilea din 2023, zona euro înregistrase o creștere economică de 0,2%, iar economia Uniunii Europene stagnase (0,0%).

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a admis recent că ”economia zonei euro rămâne slabă”, pe fondul scăderii producției ”ca urmare a reducerii cererii externe și a înăspririi condițiilor financiare”, dar a apreciat că situația economică se va îmbunătăți semnificativ în următorii ani.

Foto: Profimedia

Citește și:

Vicepreședinte BCE: Perspectivele economice ale zonei euro tind spre scădere / Inflația pare să se stabilizeze

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Ieșire periculoasă în spațiu, plănuită de compania SpaceX